Óbudai Egyetem |
[GSVVS11MNC] Vállalkozás szervezés |
Intézet: | Szervezési és Vezetési Intézet (1081 Budapest, Népszínház u. 8.) | Kreditérték: | 3 | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tagozat: | Nappali | Nyelv: | magyar | Félév: | 2017/18/1 | ||||||
Szakok: | Műszaki menedzser BSc alapszak; | ||||||||||
Tantárgyfelelős oktató: | Dr. Katona Ferenc | Oktatók: | Dr. Kárpáti-Daróczi Judit; | ||||||||
Heti/Féléves óraszámok: | Heti | Előadás: | 2 | Tantermi gyakorlat: | 1 | Labor: | 0 | Konzultáció: | 0 | ||
Félévzárás módja (követelmény): | vizsga | ||||||||||
Oktatási cél: | A vállalkozás alapításához és eredményes mûködtetéséhez szükséges legfontosabb ismeretek és készségek elsajátítása, segítségnyújtás az üzleti gondolatok megvalósításában |
||||||||||
Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, stb): |
9. Zárthelyi 13. Házi dolgozat leadás (Moodle-rendszeren keresztül!) |
||||||||||
Oktatási hét (konzultáció) |
Témakör | ||||||||||
1. |
Ea: A vállalkozás célja, környezete, a piaci verseny Gyak: Induló vállalkozás folyamata. Ötletgyûjtés, piaci környezet |
||||||||||
2. |
Ea: A vállalkozás folyamata |
||||||||||
3. |
Ea: A vállalkozás fejlesztése és az optimális üzemméret Gyak: Háttér tervezési számítások, személyi és szervezeti feltételek |
||||||||||
4. |
Ea: A vállalkozás helyzetértékelése |
||||||||||
5. |
Ea: Válságmenedzselés Gyak: Üzleti tervezés és a vállalkozás indítása |
||||||||||
6. |
Ea: Csõd, felszámolás, végelszámolás |
||||||||||
7. |
Ea: Vállalkozási formák áttekintése Gyak: Esettanulmányok feldolgozása |
||||||||||
8. |
Ea: Korlátlan felelõsségû vállalkozások |
||||||||||
9. |
Ea: Korlátolt felelõsségû társaság Gyak: ZH (az eddigi teljes anyagból) |
||||||||||
10. |
Ea: Részvénytársaság |
||||||||||
11. |
Ea: Franchise Gyak: Vállalkozási forma megválasztása (fõbb jellemzõk áttekintése) |
||||||||||
12. |
Ea: Kisvállalkozások szervezése és fejlesztése |
||||||||||
13. |
Ea: Az állami tulajdon szerepe Gyak: Feladatbeadás és értékelés ( vállalkozás indítás, üzleti terv, átvilágítás, jó példa) 12-15 oldal terjedelemben |
||||||||||
14. |
Ea: Munkaügyi ismeretek |
||||||||||
Az értékelés, a lebonyolítás, a pótlás módja, a jegy kialakításának szempontjai: |
A pótlás módja: lásd TVSZ |
||||||||||
A félévzárás módja (írásbeli, szóbeli, teszt, stb.): |
Gyors belépõ írásbeli, küszöbértéke 60 % + szóbeli vizsga A vizsga végeredményébe az évközi munka beszámít | ||||||||||
Kötelező irodalom: | Kadocsa Gy. (2015): Vállalkozások szervezése. Óbudai Egyetem, Budapest, Moodle Keretrendszer, elektronikus jegyzet | ||||||||||
Ajánlott irodalom: |
Kadocsa Gy. (2013): Vállalkozások szervezése. Amicus Kiadó, Budapest Antal Zs., Dobák M. (2016): Vezetés és szervezés. Akadémiai Kiadó, Budapest Hisrich, R.D., Peters, M.P., Shepherd, D. (2016): Entrepreneurship. McGraw-Hill/Irwin Katona, F. (2014): Kisvállalati marketingtervezés idõbeliségének vizsgálata. In: Nagy Imre Zoltán (szerk.) Vállalkozásfejlesztés a XXI. században : IV. tanulmánykötet. 451 p. Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar, Budapest, pp. 233-244. |
||||||||||
Egyéb segédletek: | Moodle-ba feltöltött ajánlott tartalmak | ||||||||||
A tárgy minőségbiztosítási módszerei: |
TÜV CERT EN ISO 9001:2000 |