Óbudai Egyetem |
[GVMTM11MTD] Termelésmenedzsment |
Intézet: | Vállalkozásmenedzsment Intézet (1084 Budapest, Tavaszmezõ u. 15-17.) | Kreditérték: | 3 | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tagozat: | Távoktatás | Nyelv: | magyar | Félév: | 2015/16/1 | ||||||
Szakok: | Mûszaki menedzser szak; | ||||||||||
Tantárgyfelelős oktató: | Dr. Reicher Regina Zsuzsánna | Oktatók: | Dr. Bujdosó László; | ||||||||
Előtanulmányi feltételek: | Ajánlott: Menedzsment alapjai, Matematika ,Vállalkozásgazdaságtan | ||||||||||
Heti/Féléves óraszámok: | Féléves | Előadás: | 6 | Tantermi gyakorlat: | 0 | Labor: | 0 | Konzultáció: | 0 | ||
Félévzárás módja (követelmény): | vizsga | ||||||||||
Oktatási cél: | A tantárgy célja, hogy a hallgatókkal megismertesse a termelõ és szolgáltató folyamatokat, a termelés stratégiai valamint operatív tervezését és módszereit, a hagyományos és a modern gyártási rendszereket továbbá, hogy fejlessze mûszaki és gazdasági probléma megoldási és számítástechnikai készségeiket. |
||||||||||
Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, stb): |
Aláírás feltétele: 1 db. évközi feladat határidõre történõ benyújtása és az utolsó konzultáción írandó Zh eredményes megírása. |
||||||||||
Oktatási hét (konzultáció) |
Témakör | ||||||||||
1. | A termelésmenedzsment fogalma. Termelési stratégiák. Gyártási folyamatok és gyártási rendszerek. Kapcsolódó gyakorlati példák. A piaci (vevõi) igények feltárásának módszerei. A versenyképesség kritériumai. A terméktervezés és termékfejlesztés folyamata. A gyártási technológia tervezésének folyamata. Hagyományos és rugalmas gyártórendszerek. Gyártástervezés rendelésre és raktárra történõ gyártás esetén. Aggregált erõforrástervezés operációkutatási módszerek segítségével. | ||||||||||
2. | Anyagszükséglet tervezési rendszerek. (MRP I., MRP II.) Készletgazdálkodás és módszerei. Gazdaságos készletszintek meghatározása. Gyártási folyamatok idõ-, kapacitás- és költségtervezése. A gyártási folyamatok térbeli elrendezésének módozatai. A gyártási folyamatok ellátási feladatai (Anyagmozgatás, tárolás,gyártóeszköz ellátás) Karbantartás, üzemfenntartás tervezése és mûködtetése. A jövõ üzemei az informatika és az automatizálás fejlõdésének szemszögébõl. | ||||||||||
A félévzárás módja (írásbeli, szóbeli, teszt, stb.): |
írásbeli vizsga esetleges szóbeli kiegészítéssel | ||||||||||
Kötelező irodalom: | Koltai Tamás : Termelésmenedzsment Bp.: Typotex Kiadó (2009) | ||||||||||
Ajánlott irodalom: | James P. Womack – Daniel T. Jones: LEAN szemlélet. A veszteségmentes, jól mûködõ vállalat alapjai. Bp.: HVG Kiadó (2009) | ||||||||||
A tárgy minőségbiztosítási módszerei: |
A tárgy minõségbiztosítása megfelel az ISO 9001 szabvány 4. fejezet 4.1-4.20 pontjaiban foglaltaknak. |