Óbudai Egyetem |
[GSVMS11GNC] Vállalkozások Munkaügyi szabályozása |
Intézet: | Szervezési és Vezetési Intézet (1081 Budapest, Népszínház u. 8.) | Kreditérték: | 3 | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tagozat: | Nappali | Nyelv: | magyar | Félév: | 2014/15/1 | ||||||
Szakok: | Gazdálkodási és menedzsment BSc alapszak; | ||||||||||
Tantárgyfelelős oktató: | Dr. Marosi Ildikó | Oktatók: | Dr. Fülöp László; | ||||||||
Heti/Féléves óraszámok: | Heti | Előadás: | 1 | Tantermi gyakorlat: | 0 | Labor: | 1 | Konzultáció: | 0 | ||
Félévzárás módja (követelmény): | vizsga | ||||||||||
Oktatási cél: | A vállalkozásokra vonatkozó jogi szabályozás keretébe illesztve a hallgatók ismerjék meg a vállalkozások munkajogi környezetét, illetve a munkáltató- munkavállaló jogviszony alapvetõ kérdéseit az esetlegesen felmerülõ problémákat gyakorlatias megoldással legyenek képesek értelmezni és kezelni. |
||||||||||
Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, stb): |
Zárthelyi dolgozatok sikeres megoldása a 4. és 11. héten. Mindkét dolgozat három részbõl épül fel: 1) rövid teszt jellegû kérdés-válasz; 2) definíciók, fogalmak röviden; 3) megadott témában hallgatói vélemények kifejtése a tanultak alapján. |
||||||||||
Oktatási hét (konzultáció) |
Témakör | ||||||||||
1. |
ea: A munkajog alapvetõ elemei labor: A jogelvek érvényesülése a gyakorlatban példákon, jogeseteken keresztül |
||||||||||
2. |
ea: A munkaügyi kapcsolatok rendszere makro- és mikroszinten labor: A szakszervezetek jogosítványai. A Kollektív Szerzõdés. |
||||||||||
3. |
ea: A munkaviszony lényeges tartalmi elemei I labor: A munkaviszony létesítésének feltételei |
||||||||||
4. |
ea: A munkaviszony lényeges tartalmi elemei II labor: Különbözõ típusú munkaszerzõdések készítése. 1. ZH |
||||||||||
5. |
ea: A munkaidõ, munkaidõ keret, pihenõidõ, távollét labor: A munkaidõ beosztásának szabályai munkáltatói, munkavállalói oldalon |
||||||||||
6. |
ea: A munka díjazásának szabályai, a munkabér védelme labor: Javadalmazási lehetõségek, bérformák. Béren kívüli juttatások, cafeteria rendszer. |
||||||||||
7. |
ea: Felelõsség a munkajogban I. labor: A munkáltató kártérítési felelõsségének egyes eseti gyakorlati példákon keresztül |
||||||||||
8. |
ea: Felelõsség a munkajogban II. labor: A munkavállaló kártérítési felelõsségének esetei gyakorlati példákon keresztül |
||||||||||
9. |
ea: A kinevezett vezetõ állású munkavállalókra vonatkozó speciális rendelkezések labor: Manager szerzõdés készítése |
||||||||||
10. |
ea: A távmunka végzés esetei, szabályai labor: Távmunkában foglalkoztatott szerzõdése, lehetõségei |
||||||||||
11. |
ea: Munkaerõ kölcsönzés labor: A szabadság kiadásának szabályai ezen belül munkáltatói intézkedés, munkavállalói kérelem készítése. 2. ZH |
||||||||||
12. |
ea: A munkaviszony megszüntetése labor: A munkaügyi vita problémája. Keresetlevél készítés munkaviszony jogellenes munkáltatói megszüntetése kapcsán. |
||||||||||
13. |
ea: Az egészséges és biztonságos munkavégzés szabályai labor: A munkabaleset fogalma, kivizsgálásának szabályai Szondáztathat-e a munkáltató? |
||||||||||
14. |
ea: A csoportos létszámleépítés szabályai. labor: Pót ZH |
||||||||||
Az értékelés, a lebonyolítás, a pótlás módja, a jegy kialakításának szempontjai: |
A pótlás módja: lásd TVSZ |
||||||||||
A félévzárás módja (írásbeli, szóbeli, teszt, stb.): |
A vizsga módja (írásbeli, szóbeli, teszt, stb.): Az aláírás megszerzésének feltétele a zárthelyi dolgozat eredményes megírása, de lehetõség van megbeszélt témában beszámoló készítésére is. A vizsga írásbeli és szóbeli. |
||||||||||
Kötelező irodalom: | dr. Bodnár Lilla (2012): Az új munka törvénykönyve munkavállalóknak, Complex Kiadó, ISBN 9789632249858 | ||||||||||
Ajánlott irodalom: |
2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvérõl Kardkovács Kolos (szerk., 2012): Az új munka törvénykönyvének magyarázata. HVGOrac Kiadó, ISBN 978 963 258 141 1; Berke Gyula - Kiss György (2012): Kommentár a munka törvénykönyvéhez, Complex Kiadó, ISBN: 9789632247786 |
||||||||||
A tárgy minőségbiztosítási módszerei: |
TÜV ERT EN ISO 9001:2000 |