Óbudai Egyetem |
[GSVVS11MNC] Vállalkozás szervezés |
Intézet: | Szervezési és Vezetési Intézet (1081 Budapest, Népszínház u. 8.) | Kreditérték: | 3 | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tagozat: | Nappali | Nyelv: | magyar | Félév: | 2014/15/1 | ||||||
Szakok: | Műszaki menedzser BSc alapszak; | ||||||||||
Tantárgyfelelős oktató: | Dr. habil. Michelberger Pál | Oktatók: | Dr. Kadocsa György; Vécsey Alexandra; | ||||||||
Heti/Féléves óraszámok: | Heti | Előadás: | 2 | Tantermi gyakorlat: | 1 | Labor: | 0 | Konzultáció: | 0 | ||
Félévzárás módja (követelmény): | vizsga | ||||||||||
Oktatási cél: | A vállalkozás alapításához és eredményes mûködtetéséhez szükséges legfontosabb ismeretek és készségek elsajátítása, segítségnyújtás az üzleti gondolatok megvalósításában |
||||||||||
Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, stb): |
10. hét Zárthelyi 13. hét Feladatleadás (Moodle-rendszeren keresztül!) A feladat pontos meghatározása a Moodle-rendszerben megtalálható szorgalmi idõszakban, illetve az elsõ gyakorlaton is elhangzik. |
||||||||||
Oktatási hét (konzultáció) |
Témakör | ||||||||||
1. |
Ea: A vállalkozás célja, környezete, a piaci verseny Gyak: Induló vállalkozás folyamata. Ötletgyûjtés, piaci környezet |
||||||||||
2. |
Ea: A vállalkozás folyamata |
||||||||||
3. |
Ea: A vállalkozás fejlesztése és az optimális üzemméret Gyak: Háttér tervezési számítások, személyi és szervezeti feltételek |
||||||||||
4. |
Ea: A vállalkozás helyzetértékelése |
||||||||||
5. |
Ea: Válságmenedzselés Gyak: Üzleti tervezés és a vállalkozás indítása |
||||||||||
6. |
Ea: Csõd, felszámolás, végelszámolás |
||||||||||
7. |
Ea: Vállalkozási formák áttekintése Gyak: Esettanulmányok feldolgozása |
||||||||||
8. |
Ea: Korlátlan felelõsségû vállalkozások |
||||||||||
9. |
Ea: Korlátolt felelõsségû társaság Gyak: Innováció a vállalkozásban. Start-up cégek |
||||||||||
10. |
Ea: Zárthelyi dolgozat |
||||||||||
11. |
Ea: Részvénytársaság, Franchise Gyak: Vállalkozási forma megválasztása (fõbb jellemzõk áttekintése) |
||||||||||
12. |
Ea: Kisvállalkozások szervezése és fejlesztése |
||||||||||
13. |
Ea: Az állami tulajdon szerepe Gyak: Feladatbeadás a Moodle-n keresztül! (Kérdõív kitöltése a kis- és középvállalkozások versenyképességérõl, illetve a kérdõív alapján 5 oldalasa szöveges elemzés a vállalkozásról) Pontos feladatkiírás a Moodle-rendszerben. |
||||||||||
14. |
Ea: Zárthelyi dolgozat pótlása |
||||||||||
Az értékelés, a lebonyolítás, a pótlás módja, a jegy kialakításának szempontjai: |
A pótlás módja: lásd TVSZ |
||||||||||
A félévzárás módja (írásbeli, szóbeli, teszt, stb.): |
Gyors belépõ írásbeli, küszöbértéke 60 % + szóbeli vizsga A vizsga végeredményébe az évközi munka beszámít | ||||||||||
Kötelező irodalom: | Kadocsa György: Vállalkozások szervezése. Amicus Kiadó, 2013. | ||||||||||
Ajánlott irodalom: |
Hisrich, R.D. – Peters, M.P.: Vállalkozás |
||||||||||
Egyéb segédletek: | Moodle-ba feltöltött ajánlott tartalmak | ||||||||||
A tárgy minőségbiztosítási módszerei: |
TÜV CERT EN ISO 9001:2000 |