Óbudai Egyetem |
[GSVUG11VLM] Üzleti Gazdaságtan |
Intézet: | Szervezési és Vezetési Intézet (1081 Budapest, Népszínház u. 8.) | Kreditérték: | 5 | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tagozat: | Levelező | Nyelv: | magyar | Félév: | 2013/14/2 | ||||||
Szakok: | Vállalkozásfejlesztés mesterszak; | ||||||||||
Tantárgyfelelős oktató: | Dr. Nagy Imre Zoltán | Oktatók: | Dr. Nagy Imre Zoltán; | ||||||||
Heti/Féléves óraszámok: | Féléves | Előadás: | 15 | Tantermi gyakorlat: | 0 | Labor: | 0 | Konzultáció: | 0 | ||
Félévzárás módja (követelmény): | vizsga | ||||||||||
Oktatási cél: | A hallgatók megismertetése a legfontosabb piacgazdasági kategóriákkal, az üzleti vállalkozással és piaccal, azok gazdasági, társadalmi összefüggéseivel, mûködésének sajátosságaival. További oktatási cél az ismeretek alkalmazásának elérése, a vállalkozási szellem és szemlélet kialakítása és továbbfejlesztése. |
||||||||||
Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, stb): |
2 zárthelyi dolgozat a 8. és a 13. héten | ||||||||||
Oktatási hét (konzultáció) |
Témakör | ||||||||||
1. |
Az üzleti gazdaságtan alapfogalmai, tárgya, a szervezet, az üzleti vállalkozás, a vállalat fogalma. Az üzleti vállalkozás alapvetõ célja Az üzleti vállalkozás alapítása, jogi formái (a Társasági Törvény és a Polgári Törvénykönyv, a Szövetkezeti Törvény tükrében). A vállalati mûködésben érdekeltek (érintettek) szerepe, hatása az üzleti vállalkozás mûködésére. Belsõ és külsõ érdekeltek. |
||||||||||
2. |
A külsõ érdekeltek. Az üzleti vállalkozások piaci környezete. A piac fogalma, kialakulása, mûködését befolyásoló tényezõk. Az állam és a vállalkozások kapcsolata. A gazdaságpolitika fogalma. Az állam funkciói. Helyi közösségek, civilszervezetek és stratégiai partnerek, mint külsõ érdekeltek. A természeti környezet. |
||||||||||
3. |
Az üzleti döntések alapjai. A döntési szituációk, paraméterek, alternatívák, célalkotás. A döntési folyamat Tervezési, szervezési, ellenõrzési döntések. A tervek rugalmassága, összehangolása, idõhorizontja. Stratégiai tervezés. Az emberi erõforrással való gazdálkodás. A személyzeti funkciók történeti fejlõdése. Az emberi erõforrás tervezése |
||||||||||
4. |
Termelés és szolgáltatás. A termelés jellemzõi, termelési ágak, azok szerepe és jelentõsége a GDP elõállításában Beruházások fogalma, elkülönítése a pénzügyi befektetéstõl. A beruházás nemzetgazdasági forrásai, a kamat, tõkekereslet és kínálat összefüggései. Szervezeti döntések. A szervezeti struktúra kialakítása. Hatáskör-megosztási rendszer, a munkakörök kialakítása |
||||||||||
5. |
Pénzügyi tervezés. A tõkeszükséglet meghatározása Ellenõrzési döntések, mint az információszerzés és kiértékelés eszköze. Az üzleti számvitel alapjai és felépítése. |
||||||||||
Az értékelés, a lebonyolítás, a pótlás módja, a jegy kialakításának szempontjai: |
A zárthelyi dolgozatok idõtartama: 80 perc. A félévi aláírás feltétele a zh eredményes (50%+1 pont) megírása, valamint a gyakorlatokon való aktív részvétel. Ennek hiányában a félév nem ismerhetõ el. | ||||||||||
A félévzárás módja (írásbeli, szóbeli, teszt, stb.): |
írásbeli + szóbeli vizsga | ||||||||||
Kötelező irodalom: | Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula Kiadó, 2008 | ||||||||||
Ajánlott irodalom: |
Nagy Imre Zoltán: The Role of Legal Forms in Professional Football - ACTA POLYTECHNICA HUNGARICA 10:(4) pp. 209-227. (2013) Nagy Imre Zoltán: A munkavállalói elkötelezettség a vállalati eredmény legfõbb forrásaIn: Nagy, I. Z. (szerk.) Vállalkozásfejlesztés a XXI. században III.: tanulmánykötet Budapest: Óbudai Egyetem, 2013. pp. 7-34. |
||||||||||
A tárgy minőségbiztosítási módszerei: |
TÜV CERT EN ISO 9001:2000 |