Óbudai Egyetem |
[GSVVG11GNC] Vállalkozás gazdaságtan |
Intézet: | Szervezési és Vezetési Intézet (1081 Budapest, Népszínház u. 8.) | Kreditérték: | 5 | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tagozat: | Nappali | Nyelv: | magyar | Félév: | 2010/11/2 | ||||||
Szakok: | Gazdálkodási és menedzsment BSc alapszak; | ||||||||||
Tantárgyfelelős oktató: | Dr. Kadocsa György | Oktatók: | Dr. Bencsik Mária; Dr. Kadocsa György; Dr. Katona Ferenc; | ||||||||
Előtanulmányi feltételek: | GGTKG12GNC Mikroökonómia | ||||||||||
Heti/Féléves óraszámok: | Heti | Előadás: | 2 | Tantermi gyakorlat: | 2 | Labor: | 0 | Konzultáció: | 0 | ||
Félévzárás módja (követelmény): | vizsga | ||||||||||
Oktatási cél: | A hallgatók alapvetõ vállalati, gazdasági ismereteinek és gondolkodási képességeinek kialakítása a gyakorlat követelményeinek szem elõtt tartásával, megfelelõ elméleti ismeretanyag elsajátítása mellett. |
||||||||||
Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, stb): |
Röpdolgozat az elméleti anyagból minden gyakorlati foglalkozáson lehetséges | ||||||||||
Oktatási hét (konzultáció) |
Témakör | ||||||||||
1. |
A vállalat, vállalkozás célja, környezete, fõbb ismérvei Szükségletszámítások I. |
||||||||||
2. |
Vállalkozási formák Szükségletszámítások II. |
||||||||||
3. |
Az értékteremtõ termelési folyamat elemei Termelési tervszámítások |
||||||||||
4. |
Termelés tervezési számítások Készlettervezés |
||||||||||
5. |
A vállalat szervezete Munkaidõ kihasználás és termelékenység |
||||||||||
6. |
Piaci aktivitás, marketing Gyártási rendszerek tervezése |
||||||||||
7. |
Erõforrások, a vállalat eszközeinek körforgása A piaci tényezõk vizsgálata |
||||||||||
8. |
Tárgyi eszköz gazdálkodás Új termék bevezetésének elõkészítése |
||||||||||
9. |
Forgó eszköz gazdálkodás Költségszámítás, jövedelmezõség |
||||||||||
10. |
Munkaerõ gazdálkodás Költségszámítás, kalkuláció |
||||||||||
11. |
Gazdaságosság fogalma, mérése ZH |
||||||||||
12. |
Beruházás gazdaságossági számítások Beruházás gazdaságossági számítások I. |
||||||||||
13. |
Termelésirányítás és gazdaságosság Beruházás gazdaságossági számítások II. |
||||||||||
14. |
Költségszámítás Pót ZH |
||||||||||
Az értékelés, a lebonyolítás, a pótlás módja, a jegy kialakításának szempontjai: |
11.hét ZH 14. hét Pót ZH |
||||||||||
A félévzárás módja (írásbeli, szóbeli, teszt, stb.): |
Gyors belépõ írásbeli (az írásbeli küszöbértéke 60%) + szóbeli vizsga A vizsga végeredményébe az évközi munka beszámít |
||||||||||
Kötelező irodalom: |
Francsovics A.- Kadocsa Gy.: Vállalati gazdaságtan. AMICUS Budapest, 2003. Kadocsa Gy.: Gyakorlati üzemgazdaságtan. AMICUS Budapest, 1999. |
||||||||||
Ajánlott irodalom: |
Chikán A.: Vállalatgazdaságtan. KJK-AULA Budapest, 1998. Chikán A., Demeter K.: Az értékteremtõ folyamatok menedzsmentje. AULA Budapest, 1999. |